perjantai 1. toukokuuta 2015

Q-matkalla


Kuulun järjestöön, joka tekee kerran vuodessa n.s.  Q-matkoja, joiden kohdetta ei etukäteen paljasteta lähtijöille. En ole valitettavasti koskaan päässyt heidän mukanaan seikkailemaan.
Nyt kuitenkin jouduin sattumalta tällaiselle samantapaiselle yllätysten matkalle, jossa ei etukäteen aamulla tiennyt, mitä alkavana päivänä tulee tapahtumaan.

Näin kaikki alkoi: tilasimme Neiti 9 v:lle joululahjaksi Villivarsa-lehden ja sen kylkiäisenä tilaajalle tarjottiin ilmainen Italian matka. Kaikki oli kuitenkin outoa: etukäteen firmalle piti maksaa 200 euron talletus, jonka saisi Italiassa takaisin käteensä. Sitten matkan hintaan tulivat lentokenttävero, sesonkilisä, lisävuorokausi ja hotellialuemaksu, joten matka ei yllättäen mikään "ilmainen" ollutkaan.
Infotilaisuudessa paikan päällä selvisi, että retkipaketti oli lunastettava kokonaan, sillä yksittäiset retket tulivat kohtuuttoman kalliiksi. Onneksi satuin voittamaan matkafirman arvonnassa 100 euroa, ja olihan minulla jo 200 euron talletus odottamassa.
Kaikki tuntui kovin epämääräiseltä, olemmehan mieheni kanssa tottuneet elämään  liiaksikin  suunnitelmien ja kellon mukaan. Päätimme kuitenkin kääntää kaikki kortit ja katsoa, mikä juttu tämä oikein oli.
Niinpä huomasimme yllätykseksemme heti ensimmäisenä retkipäivänä ajavamme Perugian kaupungista Assisin kaupunkia kohti - Assisia - jonne olin aina toivonut pääseväni, mutta en ikinä ollut edes kuvitellut matkustavani sinne. Miten ihana yllätys!


Assisi tunnetaan Franciscus Assisilaista, jota kutsutaan nimellä Jumalan pieni köyhä. Hän syntyi n. 1181 ja kuoli vuonna 1226. Hän perusti nimeään kantavan fransiskaanien veljeskunnan, ja paavi Gregorius on korottanut hänet pyhimykseksi.
Franciscus syntyi rikkaan kangaskauppias Pietro di Bernardonen perheeseen. Hän eli ylellistä elämää 25-vuotiaaksi. Isä toivoi pojastaan liikemiestä, mutta äiti toivoi vain, että hän tekisi elämässään hyvää. Franciscus ehti osallistua sotaan naapurikaupunkia, Perugiaa, vastaan. Eräänä yönä hän kuitenkin näki vaikuttavan unen, jossa enkeli ilmestyi hänelle. Hän koki saaneensa sisäisen kutsun Jumalan työhön. Kutsu varmistui Rooman matkalla, jolloin hän tapasi lepraan sairastuneita ja alkoi hoitaa heitä.
Palattuaan kotiin Franciscus alkoi kunnostaa vanhaa kappelia. Isä ei kuitenkaan hyväksynyt tällaista rahojen tuhlausta. Franciscus oli kuitenkin valmis hylkäämään rikkaan elämänsä. Häntä puhuttelivat Luuk. 9:3 ohjeet, joissa opetuslapsia kehotettiin lähtemään liikkeelle ilman sauvaa, laukkua, leipää, rahaa tai vaihtopaitaa.
Franciscus kiersi saarnaamassa yksinkertaisessa munkin asussa ja sai paljon seuraajia, jotka kokivat myös omakseen kehotuksen Matt. 19:21 "myy kaikki ja anna köyhille".

Franciscukselle olivat eläimet ja luonto tärkeitä. On olemassa kuvia, joissa hän  saarnaa linnuille ja muille eläimille. Franciscus rakasti kaikkea elämää sen eri muodoissa. Hän sanoikin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa".


Franciscus Assisilaisen rukous

Vapahtajani, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne, missä on vihaa toisin rakkauden,
missä loukkausta, toisin anteeksiannon,
missä epäsopua, toisin yksimielisyyden,
missä erehdystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, nostaisin luottamukseen,
missä pimeyttä, loisin Sinun valoasi,
missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen.

Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta, kuin lohduttaa muita,
hakea ymmärrystä, kuin ymmärtää muita,
pyytää rakkautta, kuin rakastaa muita,
sillä antaessaan saa, kadottaessaan löytää,
unohtaessaan saa anteeksi,
kuollessa nousee ikuiseen elämään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti