keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Vain viisi tuntia

Vain viisi tuntia Roomassa on kovin lyhyt aika. Kuitenkin siihen voi mahduttaa asioita ja tunteita, jotka jäävät elämään vielä pitkäksi aikaa jälkeenpäin. 
Yllätysten matkallamme Italiaan bussi jätti meidät Navonan aukiolle Rooman keskustaan. Tätä aukiota ei syyttä pidetä yhtenä Rooman kauneimmista aukioista ja matkakohteista kolmen suihkulähteen ja piazzan reunalla olevan Pyhälle Agnekselle omistetun basilikan takia. 


Pyhä Agnes kuului Rooman arvostetuimpiin perheisiin. Koska hän oli kaiken lisäksi kaunis, hänellä riitti kosijoita. 12-vuotias tyttö ei kuitenkaan halunnut ketään, sillä hän sanoi, että hänellä on jo sulhanen, jota toiset eivät voi nähdä. Tämä suututti kosijat, ja he ilmiantoivat tytön kristittynä. Tytön isä suuttui niin, että Agnes lähetettiin ilotaloon. Siellä hänen olemuksensa kuitenkin piti kävijät loitolla. Yksi kuitenkin rohkeni yrittää, mutta hän sokeutui ja kaatui maahan. Niin Agnes pelastui prostituoidun osalta ja palasi kotiin. Pian hänet uudelleen pidätettiin, ja hän sai surmansa Dominitianuksen vainoissa vuonna 305. Kun Agnes asteli mestattavaksi, hän oli rauhallinen ja onnellinen pian tapahtumasta Jeesuksen näkemisestä niin, että hän käyttäytyi kuin morsian häissään. Vangitsijat halusivat kuitenkin häpäistä hänet ennen kuolemaa ihmisten edessä ja riisuivat hänet. Silloin tapahtui ihme: Agnes verhoutui kokonaan pitkien hiustensa suojaan.
Pyhälle Agnekselle pystytetty basilika on hyvin kaunis monine taideteoksineen. Agnesta pidetään erityisesti lasten, nuorten naisten ja puutarhurien suojeluspyhimyksenä. 

Pyhän Agneksen muistopäivä on 21.1. jolloin Suomessa vietetään Aunen nimipäivää. Sinä päivänä sattuu olemaan myös syntymäpäiväni, ja olen aina pitänyt tammikuun loppupuolella olevan syntymäpäiväni ajankohtaa ankeana ja ikävänä, jolloin lumi on nuoskaa ja harmaat pilvet roikkuvat matalalla. Kun nyt sain tutustua Pyhään Agnekseen, jonka päivä sijoittuu syntymäpäiväni kohdalle, tuntuu koko päivä saavan uuden ja tärkeän merkityksen. Muistuttaahan se samalla nykyhetken marttyyrikirkosta, kristityistä ympäri maailman, jotka joutuvat todistamaan uskostaan hengellään. Joka viides minuutti joku kristitty saa tänäkin päivänä surmansa.
Hepr. 13:3 muistuttaa: "Muistakaan vankeja, niin kuin olisitte itsekin vangittuja heidän kanssaan, ja muistakaa pahoinpideltyjä, sillä onhan teillä itsellännekin ruumis". 

Netissä on saatavilla tarjolla tietoa kristittyjen kirkkojen tilanteesta ympäri maailman. marttyyrienaani.fi -sivustolta netistä voi lukea vainotun seurakunnan kuulumisia. Sivustolla on myös luettavissa viimeisin Marttyyrien ääni-lehden näköispainos. Viimeisimpiä uutisia Kiinasta on ristien purkaminen katolisten ja protestanttisten kirkkojen katoilta. Tähän mennessä ristejä on poistettu 12 kirkosta satojen poliisien ja purkamiseen erikoistuneiden työmiesten joukolla.

Toivottavasti emme unohda näitä kärsivien kirkkojen sisaria ja veljiä, vaan muistetaan ja tuetaan heitä, samalla kun huomaamme kiittää omasta vapaudestamme.







Kuvat Piazza Navonalta, joka oli aikoinaan Pyhän Agneksen mestauspaikka.

(Näimme ja koimme toki viidessä tunnissa Roomassa paljon muutakin: azaleoja täynnä olevat espanjalaiset portaat, sateenvarjojen alla vaeltelevat turistilaumat, Trevin kuiva suihkuallas, Panthenonin temppelin kattokupolin aukosta kasvoille tipahtelevat vesipisarat, kasvispizza mozzarellasalaatin kanssa sekä kupillinen cafe americanoa) 
  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti