keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Rohkea nainen


Samaan aikaan kun me vietimme kiirastorstaita ja pitkäperjantaita tänä vuonna, niin juutalaiset juhlivat Purimia.
Purim-juhlan perusta löytyy Raamatusta Esterin kirjasta. Raamatussa on vain kaksi kirjaa, jotka on nimetty naisen mukaan: Ruut ja Ester.
Esterin kirja kertoo siitä, kuinka Jumala vie pelastussuunnitelmansa päätökseen, ja kuinka hän käyttää ihmistä sen toteuttamisessa.

Elettiin vuotta 400 e.Kr. Persiassa. Juutalainen kansa oli ollut siellä pakkosiirtolaisuudessa, mutta jo 50 v ennen tapahtumien alkua suurin osa oli palannut kotimaahansa. Kuitenkin he, joilla meni taloudellisesti hyvin, olivat jääneet paikalleen ja nopeasti sulautuneet.
Kuningas Kserkses järjesti seitsenpäiväiset pidot Susan kaupungin väelle, ja paljon viiniä tarjottiin. Seisemäntenä päivänä kuningas halusi esitellä kuningatar Vastin muille ruhtinaille. Mutta Vasti kieltäytyi tulemasta! Silloin miehet keskenään tuumasivat, että tottelematon Vasti oli huonona esimerkkinä maan muille naisille. Kuningas suuttui Vastin käytöksestä niin, että otti hänestä eron.

Sitten järjestettiin pakolliset kauneuskilpailut, ja kauniita neitoja kerättiin kuninkaan haaremiin. Susan kaupungissa asui juutalainen Mordokai, jolla oli adoptiotytär, Ester  (Tähti). Kun tyttö vietiin haaremiin, niin Mordokai kuljeskeli joka päivä haaremin sisäpihan lähistöllä seuratakseen, mitä Esterille kuului. Niinpä Mordokai sai kuulla salaliitosta ja paljasti vallankumoushankkeita, joiden tekijät saatiin kiinni.

Huom! Raamatussa ei ole merkityksettömiä tapahtumia, sillä Jumalan valtakunnassa ei ole sattumia.
Jumalan johdatus on elävää todellisuutta. Niinpä Esteri nousi kuningattareksi kuningas Kserkseksen puolisoksi. Mutta hän salasi syntyperänsä.

Hovissa oli Haman, amalekialainen, jonka edessä kaikkien oli heittäydyttävä maahan. Mutta Mordokai kieltäytyi! Haman raivostui ja päätti tuhota kaikki juutalaiset. Hän sanoi syyksi kuninkaalle, että juutalaiset olivat erilaisia, eivätkä suostuneet sulautumaan. Heitettiin arpaa = purim sopivan tuhoamispäivän löytämiseksi.
Mordokai pyysi Esteriltä apua, mutta Esteri kertoi, ettei kukaan voinut mennä kutsumatta kuninkaan puheille: kuningatarkin saisi kuolemanrangaistuksen. Silloin Mordokai muistutti Esteriä, että ehkä tästä tuli kuningatar vain tällaisia aikoja varten. Es. 4:14 - 17
Tässä on kertomuksen kulminaatiopiste. Ester paastosi, rukoili ja meni kuninkaan puheille. Hän sanoi: "Kun minun kerran on kuoltava, niin kuolen".

Ester sai kuitenkin suosion kuninkaan edessä, ja hän järjesti juhlat kuninkaalle ja Hamanille. Haman yhä vihasi Mordokaita ja pystytti jo hirsipuun tätä varten.
Kuningas ei saanut yöllä unta ja alkoi lukea aikakirjoja. Hänelle selvisi, että Mordokai oli paljastanut salaliiton ja kysyi, onko tätä palkittu. Kuningas kysyi Hamanilta, minkälaisen kunnianosoituksen tämä haluaisi miehelle, jonka hän tahtoisi palkita. Haman luetteli kaikki mahdolliset palkinnot, koska luuli kuninkaan tarkoittavan itseään.
Juhlissa kuningas oli suopea, ja Ester sai pyytää, mitä tahtoi. Ester kertoi Hamanin aikeista, ja lopulta Haman joutui itse rakentamaansa hirsipuuhun.
Vielä kerran Ester anoi kuningasta peruuttamaan Hamanin tuhoamiskäskyn, ja näin tapahtuikin.

Jumala ei koskaan myöhästy. Asiat menevät sekunnilleen oikeassa järjestyksessä. Kun Jumala on puolellasi, kukaan ei voi olla silloin vastaan.
Usein kuitenkin vaaditaan täydellinen heittäytyminen Jumalan varaan, samoin kuin Esteri joutui sanomaan: "Jos tuhoudun, niin tuhoudun." Jumala on kuitenkin oikeudenmukainen, eikä koskaan myöhästy.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti