perjantai 1. huhtikuuta 2016

Hyvää Uskon päivää!



Maaliskuun lopulla nimipäiväkalenterin mukaan juhlitaan Uskon päivää. Uskohan on miehen nimi, vaikkakaan ei kovin yleinen. Olen tuntenut kaksi Uskoa, molemmat ovat jääneet hyvin mieleeni.
Ensimmäinen Usko liittyy 16-vuotiaan menohaluihin. Naapurikylässä oli tanssit, jonne minun olisi pitänyt välttämättä päästä. Meillä ei kuitenkaan ollut autoa, mutta isä yllättäen soitti naapurin "ikivanhalle" poikamiehelle, että hän lähtisi minua kyytiin. Niinpä ajoimme tanssipaikalle sanaakaan vaihtamatta hänen keltaisella Taunuksellaan. Ja miten meni? Koko illan Usko seisoi uskollisesti ovipielessä seuraten jokaista tanssiaskeltani. Iltani oli auttamattomasti pilalla!
Toinen Usko oli pyöreänaamainen pikkuoppilas, joka seurasi ruskeilla silmillään jokaista liikahdustani liitutaulun edessä. Kun ajan tämän nykyisin yli 50-v vanhanpojan talon ohi, muistan aina hänet suloisena 9-vuotiaana. Voi, teitä molemmat unohtumattomat Uskot!

Jeesus arvosti kohtaamissaan ihmisissä uskoa. Kun roomalainen sadanpäällikkö tuli pyytämään apua sairaalle palvelijalleen, Jeesus sanoo hämmästyneenä: "Totisesti: näin vahvaa uskoa en ole tavannut yhdelläkään israelilaisella".
Hän ilahtuu myös kanaanilaisen naisen uskosta, kun tämä anelemistaan anelee apua riivatulle tyttärellensä. Hän sanoo: "Suuri on sinun uskosi, nainen! Tapahtukoon niinkuin tahdot".

Jumala pitää uskoa suuressa arvossa, hän haluaa, että hänen Poikaansa uskotaan, ja että luotamme siihen, että annetut lupaukset ovat totta.
Ajattelemme helposti, että uskovainen elämäntyyli, ihmeet, merkit, armolahjat ja pyhitys olisivat erityisesti Jumalan siunaamia asioita. Kuitenkin Jumala arvostaa eniten Jeesukseen uskomista ja rakkautta, mikä uskosta seuraa.

Hepr. 11 kertoo uskon esikuvista, se alkaa sanoilla: "Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mikä ei näy". Usko kohdistuu näkymättömiin asioihin, jotka antavat suunnan koko elämälle. Uskova pitää niitä niin varmoina ja luotettavina, että haluaa rakentaa elämänsä niiden varaan.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään uskontunnustusta, joka kiteyttää uskon sisällön. On turvallista ajatella uskon puitteita uskontunnustuksen mietittyjen sanojen pohjalta.
Mieleni tekee sanoa vanhoille kirkkoisille, että kiitos ytimekkäästä uskontunnustuksesta!

Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan,

ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme,

joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,

ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti