maanantai 18. huhtikuuta 2016

Viisaus ei vaadi valomiekkaa


Äsken kaupungilla käydessäni huomioni kiinnittyi paikallisen sanomalehden, Keskisuomalaisen, valomainokseen, jossa kerrottiin, ettei viisaus vaadi valomiekkaa. Suupieltäni veti hymyyn, sillä muistin joululahjaostokseni: kolme valomiekkaa kympillä. Lahjat kahdelle pikkupojalle, ja taisipa heidän isänsäkin saada yhden extralahjana!

Raamattu puhuu paljon viisaudesta, sitä arvostetaan suuresti. Kokonainen raamatun kirja - Sananlaskujen kirja - on tiivistetyn viisauden kirja. Tässä muutamia lausahduksia:
Viisas sydän antaa suuhun sanat, jotka vievät perille opetuksen.
Viisas on se, joka sanojaan säästää, järkevä pitää päänsä kylmänä. 
Talo ja tavara peritään isiltä, mutta viisas vaimo on Herran lahja.
Syvä kuin meri on harkittu puhe, virraksi paisuu viisauden lähde. 
Sananlaskujen kirjan viisaus on kuitenkin inhimillistä, ihminen voi  sitä itse luonteensa ja ymmärryksensä mukaan ohjailla.

Raamatussa puhutaan kuitenkin myös erityisistä viisauden lahjoista, jotka Jumala antaa tarvittaessa. Näitä lahjoja ovat viisauden ja tiedon sanat, jotka ovat tavallisen älyn yläpuolella. Usein ne kuitenkin  näyttäytyvät arkisina ja toimivat tavallisissa tilanteissa. Muistan joskus joutuneeni kiperiin keskusteluihin, jolloin minulta on mahdottoman hankalissa tilanteissa tivattu uskoni perusteita, enkä ole ollut mitenkään valmistautunut uskon perustuksia käsitteleviin  keskusteluihin. Silloin olen kuitenkin hämmästyksekseni huomannut, että suustani on tullut jotain niin fiksua, etten olisi osannut niin hienoa ajatusta muotoillakaan. Luulen, että silloin taivaallinen Isä on auttanut ja asettanut suuhuni itseäni viisaammat sanat.

Tiedon sanat ovat myös suuri lahja esim. tilanteessa, jossa rukoilee jonkun ihmisen puolesta, eikä tiedä, mistä oikein on kyse. Silloin Jumala voi tulla avuksi ja antaa tiedon ikään kuin sisäisenä kuvana. Joskus tieto voi tulla niin huomaamatta, että vain vastaanottaja sen tunnistaa. Aina ihminen ei itse edes tiedä käyttäneensä viisauden- tai tiedonsanoja. Hän voi oivaltaa vasta jälkeenpäin, että on toiminut oikein.

Viisauden- ja tiedon sanat ovat todellakin hieman kuin valomiekka. Silloin kun itse ei ymmärrä ja näe, eikä osaa eteenpäin, niin apu voi välähdyksenä saapua - tulevat tarvittavat ajatukset, sanat ja oivallukset.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti