torstai 24. tammikuuta 2013

Iloista juhlaa - hag sameach!



Laulujen laulu 6:11

"Pähkinäpuutarhaan minä menin katselemaan laakson vihreyttä, katsomaan joko viiniköynnös versoo, joko kukkivat granaattipuut."

Torstaisin on Eilatissa vihannes- ja hedelmätori. Kiirehdimme matkaan varhain, kävelemme parin kilometrin matkan ja viikon ruokaostokset tehtyämme palaamme sieltä muutaman euron taksikyydillä monen kassin kanssa.

Tänään on tavallisten ruokatarvikkeiden lisäksi erityistä hankittavaa, sillä vietämme illalla israelilaista Tu B´swat - Puiden uusivuosi - juhlaa. Saamme vieraiksi naapurihuoneiston pariskunnan - näin kiitämme heitä lukollisen matkalaukun lainaamisesta tietokoneellemme Jerusalemin matkan aikana.

Juutalaisilla on oma kalenteri, vuodessa on 12 kuukautta, johon välillä lisätään 13. kuukausi ajan tasoittamiseksi. Nyt eletään swat-kuukauden 15. päivää, jolloin juhlitaan luonnon suuruutta ja erityisesti puita, sillä tästä päivästä alkaen puut alkavat kasvattaa versojaan. Tu B´swat aloittaa kevään Israelissa. Puilla on juutalaisille tärkeä merkitys, kutsutaanhan Tooraa (=lakia)  Elämän puuksi. Juhlan kunniaksi on tapana istuttaa puita. Varsinkin koululaiset menevät taimilaatikoineen ja kuokkineen metsään.

Israelilaisessa kalenterissa on neljä uudenvuoden päivää. Tärkein on tietysti Rosh hashana - Vuoden pää - jolloin vuosiluku vaihtuu, se juhla sijoituu syys-lokakuun vaihteeseen. Tänään vietettävän Tu B´swatin kunniaksi tarjotaan tuoreita ja kuivia hedelmiä. Mekin tarjoamme naapureillemme taateleita, viinirypäleitä ja viikunoita, jotka ovat perinteisiä israelilaisia hedelmiä. Täällä pyritään siirtymään takaisin raamatullisiin, kuten israelilaiset itse kutsuvat - siunattuihin - kasveihin. Jos vaikkapa jokin appelsiinilehto vanhenee, näivettyy ja tarvitsisi uusimista, enää ei istuteta kiinalaista alkuperää olevia sitruspuita vaan maan alkuperäisiä kasveja.

Tarjoamme vieraillemme myös granaattiomenamehua, jolla täällä uskotaan olevan syöpää ehkäisevä vaikutus. Mehu on laimennettunakin voimakkaan punaista kuin viini. Tämän omenan voimasta kertoo jotain sen valtava siementen määrä, joita saattaa löytyä yhdestä hedelmästä jopa 700 kappaletta. Hyvää uutta vuotta!

2 kommenttia:

  1. "Kuin punainen nauha ovat sinun huulesi, ja suusi on suloinen; kuin granaattiomena, kypsyyttään halkeileva, on sinun ohimosi huntusi takana. "
    Granaattiomenan syvä puna ja sisustan siemeninen rikkaus ovat vaikuttava kokonaisuus.
    Olen Istanbulin katukauppiaalta ostanut ja maistanut tätä mannaa.
    Granaattiomenan siemenien rikkaus edustaa hedelmällisyyttä ja todella näitä antioksidanttiominaisuuksia tuntuu kätkeytyvän viettelevän hedelmän sisään.
    Omenoissa on mm. foolihappoa, joka on tärkeä B-ryhmän vitamiini varsinkin raskaana oleville naisille, uuden ja terveen elämän synnyttäjille.
    Pistäydyin viikonloppuna Roomassa Johannes Vermeenrin ja hänen hollantilasten maalariystäviensä huikean hienossa näyttelyssä. Muistanette taulun "Tyttö ja helmikorvakoru" (oikea nimi turbaalipäinen tyttö) ja siitä tehdyn vaikuttavan 1600-luvun elämää kuvaavan filmin.

    Nyt blogataan. Tauluissa kirjoitetaan usein kirjeitä sulkakynällä. Toisissa tauluissa luetaan antaumuksella kirjeitä ikkunasta lankeavassa valossa, joka saa silkkimekon poimut kohtamaan ja gobeliinimaiset granaattiomenan punaiset pöytäliinat hehkumaan. Välineet muuttuvat mutta ihmisen odotus kuulla ystävästään, vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, pysyvät.
    Herkullista juhlailtaa teille naapureinenne! Kaija

    VastaaPoista
  2. No juu, tarttee enstex miettiä vähän, että keneltä sen ompun ottaa vastaan. Muistelen: "Eeva antoi, ..."
    Onneksi Arjani mun ei tarinnut antioksidantteja, foolihappoja, ei, ei mitään muuta, kuin haavanlehden lailla havisevan habituksensa, jonka havina on alati ollut eloni ja oloni terveydeksi.
    Niin, ja se lopullinen tervehtymisen auvo, ikuisen elon ja olon salaisuus oli ja on erään merkillisen menninkäisen, Helmerin, olemassa olo, joka vuonna 1984 sai sukseni suksimaan Piplian lumettomille selkosille.

    Dan. 1:19.

    Eläkäätten, lukiko Sanaa edeltä tai takaa, koska miehisyys semmoisesta peuhaamisesta saapi "hervottoman" kolauksen.

    I'm just a lonesome rider, ...


    -Paavo-

    VastaaPoista