maanantai 28. tammikuuta 2013

Le chaim!



Olin nukkunut samassa huoneessa jo kolme viikkoa, kun tajusin siinä uuden ulottuvuuden. Lepäilin sängyssäni ja katselin auringonnousua vuorten takaa, kun äkkiä huomasin, että ikkuna olikin seinänlevyinen ja - korkuinen lasiovi. Hyppäsin pystyyn, tartuin järkyttyneenä kahvaan, seinä siirtyi ja olin parvekkeella: palmut havisivat, aurinko lämmitti, maa tuoksui yöllisen sateen jälkeen, kyyhky hypähti ikkunalaudalta siivilleen ja siirtyi mandariinipuuhun pulputtamaan. - Le chaim - elämälle!

Syntymäpäivä on myös astumista uuteen, ehjä aloittamaton vuosi on edessä. Tammikuun aikana monet rakkaat ihmiset ovat viettäneet syntymäpäiviään. Vanhin tyttäreni täytti 40, appeni 95 ja Salomen esikoislapsenlapsi ylitti 18 v täysi-ikäisyyden rajan. On vielä monia muita, joiden luokse emme päässeet kakkua syömään. Kaikille heille runsaasti onnentoivotuksia ja siunausta!

Omiakin synttäreitäni vietin Jerusalemin vuodenaikaan lämpimillä kaduilla. Salome kulki vierellä ja tarjoili rehvakkaasti: - Tämänkin auringonpaisteen minä annan sulle synttärilahjaksi. Tai pahimmillaan: - Tämänkin vessamaksun saat lahjaa. (Niin, ja sainhan minä receptionista lahjoituksena neulan!)

Olemme yrittäneet luoda uudenlaisia tietoliikenneyhteyksiä, joiden kautta olemme voineet yhtyä kotijoukkojen onnittelulauluun, nähdä vilahduksen thaimaalaisesta ravintolasta tai suvun aamubrunssista. Joskus hyväksi tarkoitettu yhteydenpitoyritys on tuonut kuitenkin vain surkean olon. 2-vuotias tyttärenpoika tuijotti mummiaan järkyttyneenä, kun tämä erehtyi kysymään joulunaikaan tonttuvauvoille luovutetuista tuteista. Hämmästyksestä pyöreä suu muuttui nelikulmaiseksi ja suusta purkautui huuto, jonka pohjalla oli varmaankin mummin sekä kadotettujen tuttien ikävä: - Mummi, tule heti tänne!

Kun Israelissa nostetaan onnittelumalja, toivotetaan silloin : - Le chaim - elämälle! Elämä - onko kauniimpaa sanaa olemassakaan? Siinä on nykyisyyden lisäksi myös kaikki tulevaisuus ja toivo.

1 kommentti:

  1. Onnea! :)

    (Nyt dedis pukkaa, teen töitä kuin mies. ;) - palataan!

    VastaaPoista