lauantai 26. tammikuuta 2013

Kelluntaa



Psalmi 95: 4-5 "Maan syvyydet ovat hänen kädessään ja hänen ovat vuorten kukkulat. Hänen on meri, sillä sen hän on tehnyt ja kuiva maa, jonka hänen kätensä on valmistanut."

Lupasimme mutamummien kuvan Kuolleelta mereltä, mutta valitettavasti rannan savitynnyri oli viety pois. Se oli harmi lastenlasten kannalta - he eivät päässeet makeasti naureskelemaan. Harmillista se oli kyllä meillekin, kun emme saaneetkaan tätä muinaista Kleopatran kauneushoitolan käsittelyä. (Nykyisin on sentään apuna Ahava-tuotteet!)

Kuollut meri on omituinen paikka, se sijaitsee 422 m merenpinnan alapuolella. Se kuuluu suureen hautavajoamaan, joka kulkee Turkin, Etiopian ja Tansanian kautta. Sen muita nimiä ovat mm. Suolameri, Lootin meri ja Asfalttimeri. Myrkkymeri-nimi kuvaa sen vaarallisuutta. Veteen ei saa missään tapauksessa juosta, eikä siinä voi uida vatsallaan, ja jos nielaisee puoli kupillista sen vettä, ambulanssi vie uskalikon Jerusalemiin sairaalaan. Meressä pitää olla varovainen, täydellistä lepoa kelluminen siellä ei ole.

Meren pinta laskee voimakkaasti, vuodessa jopa 70 cm, niinpä merestä on muodostunut kaksi allasta, joita eteläisen altaan suolapitoisuus on 30 %. Vesi on niin raskasta, että harvoin se edes lainehtii. Viime keväänä tosin pelkäsin mieheni kelluvan vaahtopäiden mukana Jordaniaan. Nyt meri oli tyyni ja maidonvalkea, yleensä sen väri on turkoosinsininen. Pohja oli peukalonpäänkokoisten suolarakeiden peittämä, joihin aurinko loisti veden läpi. Kesken kahlailua kristallikiteillä lensi neljä hävittäjää laaksoa pitkin etelää kohti. Se teki lepohetkeen särön, oli muistutus Israelin epävakaasta tilanteesta.

Sodoma ja Gomorra ovat sijainneet Kuolleen meren tuntumassa. Opas kertoi, että maasta löytyy jälkiä suuresta tulesta ja epäillään, että meteori on joskus iskeytynyt siellä maahan. Meille näytettiin vuoren rinteestä nousevaa kivettynyttä patsasta Lootin vaimona. Loot perheineen sai kaupungin tuhosta henkilökohtaisen tiedon ja ohjeet: - Paetkaa kiireesti, älkää katsoko taaksenne!  Siis katse eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti