keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kirjapöydältä



Kuva parvekkeeltamme kirjapöydältä

Olin ostanut israelilaisesta kirjakaupasta muutaman kirjan ja kun maksoin, kassatyttö kysyi, haluaisinko ryhtyä heidän kanta-asiakkaakseen. Ei kiitos, minähän olen vain satunnainen matkailija, en tarvitse jäsenkorttia. Tyttö oli kuitenkin sinnikäs: totta kai tarvitsisin, saisin hyvät alennukset. Nyökkäsin myöntävästi, ja hän alkoi kirjoittaa nimeäni. Tyttö kirjoitti heprealaisin koukeroin - Liisa - ei mitään muuta! No, nyt sitten hypistelen ylpeänä israelilaisen kirjakaupan jäsenkorttiani.

Israelissa julkaistaan väkilukuun nähden eniten kirjoja maailmassa. Kirjailijoiden elämä täällä on kuitenkin kovaa kilpailua, sillä heidän vastajulkaistut kirjansa myydään heti suurella, jopa 80 % alennuksella. Meidänkin hotellimme alakerran kirjakaupan kaikki kirjat ovat alennushinnoilla. Juutalaiset viettävät kirjakaupoissa paljon vapaa-aikaa. Kaupoissa järjestetään myös lukupäiviä, jolloin ihmiset tulevat vain lueskelemaan myytäviä kirjoja. Lukupäivät ovat eräänlaisia tapahtumia, jolloin väkeä riittää jopa ruuhkaksi asti.

Mekin valmistauduimme matkaan lukemalla joukon kirjoja. Jo kesällä kahlasimme läpi kaksiosaisen juutalaisuuden historian, Pitkä vaellus. Monet kirjoista olin lukenut jo aikaisemmin kuten Telchinin Petturin, joka käsittelee juutalaisuuden ja kristinuskon keskeisiä kysymyksiä. Ehkä yksi parhaimmista koskaan lukemistani kirjoista on Amos Ozin Kertomus rakkaudesta ja pimeydestä. Se on tarina juutalaisesta suvusta ja erityisesti perheen äidin salaisuudesta, joka ei voinut olla heijastumatta lapsen elämään. Oz olisi Nobelin arvoinen kirjailija - toivottavasti hän sen jonakin päivänä saa.

Yöpöydälläni tällä hetkellä on Keneallyn Schindlerin lista, jonka monet ovat nähneet elokuvana. Päähenkilö Oskar Schindler oli saksalainen teollisuuspohatta ja natsipuolueen jäsen, joka pelasti työntekijälistalleen  enemmän juutalaisia kuin kukaan toinen 2. maailmansodan aikana. Hänen tunnuslauseensa oli: - Jos pelastaa yhden ihmisen, pelastaa koko maailman.

1 kommentti:

  1. Että kirjoissa Israelissa löytyy?

    Tuossa yöpöydälläni on ensinnäkin lehti, Elämään, by Suomen Raamattuopisto, Valo, Erkki Ranta - Perussanoma, Esseistä Raamatun vaikeista kohdista - Eero Junkkaala, niin, ja Piplia, ihan ehtaa Jumalan sanaa, jonka tuo Jeshua ilmoitti ja Pyhä Henki tuotti aikain saatossa. Hällä oli toimittajan rooli, päätoimittajan, I belive.

    Täällä on o-keli, paljon lunta ja tyhjyys kumisee residenssisäMME. Onneksi pihalla on tiposia, Koillis-Kalle ja Lounas-Liisa, juu, ja pikkutikka.

    Tulkaas jo pois sieltä,

    toivon minä,

    -Paavo-

    VastaaPoista